Δίπολα – άξονες και σύμβολα στην  π - Astrology

 

---

 

ΔΙΠΟΛΑ – ΑΞΟΝΕΣ

 

Στην  πAstrology η θεωρία που αναπτύξαμε προηγουμένως ( βλέπε  «Η Βασική Θεωρία της π - Astrology» και «Το Εξελικτικό ταξίδι της Ψυχής» ) εφαρμόζεται με την εισαγωγή της έννοιας των δίπολων (απέναντι ζωδίων) και των αξόνων (απέναντι οίκων). Σε κάθε γενέθλιο ωροσκόπιο υπάρχουν 6 ζεύγη δίπολων – αξόνων. Κάθε σύμβολο (πχ. ζώδιο – οίκος) περιέχει ΙΣΟΠΟΣΑ τα χαρακτηριστικά του απέναντι. Εμείς ταυτιζόμαστε συνήθως με το ένα και απωθούμε το άλλο.

 

 

Ο γενέθλιος χάρτης μας δείχνει όλα εκείνα με τα οποία ταυτιζόμαστε (τα οποία νομίζουμε ότι είμαστε), καθώς και όλα αυτά τα οποία απωθούμε (τα οποία νομίζουμε ότι δεν είμαστε – τα οποία αποφεύγουμε).

 

 

ΔΙΠΟΛΑ (= απέναντι ζώδια)     - -    ΑΞΟΝΕΣ (= απέναντι οίκοι)

 

 

 

 

 

ΚΑΘΕ ΖΩΔΙΟ Ή ΟΙΚΟΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΙΣΟΠΟΣΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΖΩΔΙΟΥ – ΟΙΚΟΥ

 

 

Έτσι το σύμβολο πχ του ΚΡΙΟΥ (ανεξαρτησία, αυτοπεποίθηση, μαχητής, θυμός, εγώ μπορώ μόνος μου, δεν ακούω τους άλλους κλπ), περιέχει ΙΣΟΠΟΣΑ τα χαρακτηριστικά του απέναντι ζωδίου του ΖΥΓΟΥ (εξάρτηση από σχέσεις, ισορροπία με κάθε κόστος, δίνω μεγάλη σημασία στη γνώμη των άλλων κλπ). Απλά (συνήθως) αν είμαστε Κριοί ταυτιζόμαστε με τα χαρακτηριστικά του Κριού και απωθούμε τα χαρακτηριστικά του Ζυγού.

 

 Ο βαθμός ταύτισης ποικίλλει (ταυτιζόμαστε λιγότερο ή περισσότερο με τα χαρακτηριστικά του Κριού – είμαστε συνειδητοί λιγότερο ή περισσότερο για το ότι περιέχουμε ΚΑΙ στοιχεία του Ζυγού) και μετράται με μια κλίμακα από το +100 ως το -100.

 

 

Έτσι κοντά στο +100 του Κριού είμαστε ταυτισμένοι και εκφράζουμε ακραία τον Κριό (ενώ συγχρόνως απωθούμε ισόποσα τον Ζυγό), ενώ στο -100 του Κριού είμαστε ταυτισμένοι περισσότερο με τα στοιχεία του Ζυγού (και απωθούμε ισόποσα τα στοιχεία του Κριού).

 

+ 100 *  = - 100

- 100 *  = + 100

 

Το 0 της κλίμακας είναι το σημείο ισορροπίαςσύγκλισης ανάμεσα στα δύο ζώδια (σημείο αποδοχής – αποταύτισης από τα χαρακτηριστικά και των δύο ζωδίων). Το ίδιο συμβαίνει και για το απέναντι ζώδιο του Ζυγού (όπως και για όλα τα απέναντι ζώδια – οίκους).

 

0 *  = 0

 

Άρα και ο Κριός και ο Ζυγός περιέχουν ισόποσα τα ίδια χαρακτηριστικά (έχουν ένα κοινό ζήτημα – θέμα, σημαίνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα). Απλά το κάθε ζώδιο εκφράζει - συμβολίζει μια διαφορετική όψη/ έκφραση του κοινού αυτού ζητήματος. Εμείς είτε είμαστε Κριοί είτε Ζυγοί ταυτιζόμαστε (ακραία ή λιγότερο ακραία) με κάποια από τα χαρακτηριστικά του ενός ή του άλλου ζωδίου (με τον ένα ή τον άλλο πόλο) και απωθούμε τα «αντίθετα». Συνήθως ταυτιζόμαστε με τα χαρακτηριστικά του ζωδίου όπου ανήκουμε (χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο – υπάρχουν αρκετοί Κριοί που φέρονται σαν Ζυγοί και αρκετοί Ζυγοί που φέρονται σαν Κριοί).

 

 

 

 

ΚΟΙΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΠΟΛΩΝ – ΑΞΟΝΩΝ

 

 

 

Κριός –Ζυγός (1-7): Εγώ, οι άλλοι – Ανεξαρτησία / εξάρτηση – σχέσεις

 

Ταύρος-Σκορπιός (2-8): Ασφάλεια – Αξίες – Κοινοί πόροι – Εμπιστοσύνη - Έλεγχος

 

Δίδυμοι-Τοξότης (3-9): Επικοινωνία – συλλογή πληροφοριών – Ιδεολογία

 

Καρκίνος – Αιγόκερως (4-10): Συναισθήματα – Γονείς – Φροντίδα – Απογαλακτισμός

 

Λέων – Υδροχόος ( 5-11): Δημιουργικότητα – Αποστασιοποίηση – Προσωπική λάμψη

 

Παρθένος – Ιχθείς (6-12): Ύλη – Πνεύμα / Διαφοροποίηση – ενότητα

 

 

 

 

Κάθε ερμηνεία περιέχει πάντα και την «αντίθετη» της.

 

 

Έτσι αν ένα σύμβολο ή συνδυασμός συμβόλων – όψη κλπ δείχνει ή σημαίνει ότι πχ «είμαι πολύ συναισθηματικός – ζεστός και συμπονετικός», συγχρόνως δείχνει ισόποσα και ότι «δεν εκφράζομαι συναισθηματικά – είμαι ψυχρός και απόμακρος» (όπως και όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις).

 

 

 

ΤΑ 2 ΣΕΝΑΡΙΑ

 

Για κάθε  σύμβολο ή συνδυασμό συμβόλων υπάρχουν 2 πιθανά σενάρια. Η ταυτιζόμαστε με το σύμβολο που έχουμε στο γενέθλιο ωροσκόπιο πχ. ένα πλανήτη σ’ ένα συγκεκριμένο ζώδιο – οίκο (η πιο συνηθισμένη περίπτωση) – ή απωθούμε το σύμβολο αυτό και ταυτιζόμαστε με την ακριβώς απέναντι θέση (λειτουργούμε κι εκφραζόμαστε σαν να είχαμε τον πλανήτη στον απέναντι οίκο – ζώδιο).

 

 

1ο σενάριο:

 

ΤΑΥΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗ – ΖΩΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΓΕΝΕΘΛΙΟ ΧΑΡΤΗ ΚΑΙ ΑΠΩΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.

 

 

 

 

 

2ο σενάριο:

 

ΤΑΥΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΩΘΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΓΕΝΕΘΛΙΟ ΧΑΡΤΗ.

 

 

 

 

    

 

Με όποιον πόλο και αν έχουμε ταυτιστεί, το εξελικτικό ταξίδι της Ψυχής μας θα μας οδηγήσει σταδιακά στο να αναγνωρίσουμε και να αποδεχθούμε (να ξαναθυμηθούμε ότι περιέχουμε) και τον «αντίθετο» πόλο.

 

 

 

Το εξελικτικό ταξίδι είναι μια μετάβαση στην ισορροπία – σύγκλιση – αποδοχή των «αντιθέτων» που ήδη περιέχουμε μέσα μας. Αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας = αγκαλιάζουμε και αποδεχόμαστε και τους δυο πόλους. Δεν ταυτιζόμαστε πια με κανένα τόσο πολύ. Συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε αυτά τα «κομμάτια» / «πόλοι». Ερχόμαστε σε επαφή με τον Πραγματικό μας Εαυτό.

 

 

 

 

ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΗΝ  π - ASTROLOGY

 

Α)  ζ ώ δ ι α – δ ί π ο λ α

 

Για τους παραπάνω λόγους, όταν ερμηνεύουμε ένα ζώδιο στην  π - Astrology χρησιμοποιούμε πάντα στον συμβολισμό και το απέναντι ζώδιο (προηγείται πάντα το ζώδιο που εξετάζουμε – με το οποίο είναι πιθανότερο να είμαστε ταυτισμένοι).

 

Έτσι ο Κριός γράφεται «ΚΡΙΟΣ/ Ζυγός», ο Ζυγός γράφεται «ΖΥΓΟΣ / Κριός» κλπ. Μ’ αυτό τον τρόπο δεν ξεχνάμε ότι το κάθε ζώδιο περιέχει πάντα ισόποσα και τα στοιχεία του απέναντι ζωδίου κι ότι βρισκόμαστε κάθε στιγμή σε μια «διαδικασία» μεταβολής – μετάβασης ή ισορροπίας / σύγκλισης ανάμεσα στους δύο πόλους. Το ερώτημα είναι με ποιόν πόλο είμαστε περισσότερο ταυτισμένοι (άρα ποιόν πόλο πρέπει να αναγνωρίσουμε – ξαναθυμηθούμε – αποδεχθούμε).

 

 

 

 

Β) ο ί κ ο ι – ά ξ ο ν ε ς

 

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουμε και τους οίκους. Πρώτα γράφουμε τον οίκο που εξετάζουμε και μετά τον απέναντι οίκο. Έτσι πχ αν εξετάζουμε ή ερμηνεύουμε τον 3ο οίκο, γράφουμε «3 - 9», αν ερμηνεύουμε τον 9ο γράφουμε «9 - 3» κλπ.

 

Σε κάθε περίπτωση ξεκινάμε πάντα από τα κοινά θέματα – ζητήματα των απέναντι ζωδίων – οίκων (πχ «Κριός – Ζυγός» ή «Ζυγός – Κριός» = Εγώ και οι άλλοι, σχέσεις, ανεξαρτησία – εξάρτηση κλπ) και μετά εξετάζουμε το πώς αυτά εκφράζονται μέσα από το κάθε ζώδιο και με ποιόν πόλο είμαστε ταυτισμένοι (άρα και ποιόν απωθούμε) – καθώς και με τον βαθμό ταύτισης / απώθησης (ακραία ή λιγότερο έντονη ταύτιση / απώθηση).

 

 

 

 

Γ) π λ α ν ή τ ε ς

 

Αυτός ο τρόπος αναγραφής επεκτείνεται και στους συνδυασμούς «πλανήτης σε ζώδιο» ή «πλανήτης σε οίκο». Απλά αναγράφουμε και τα δύο ζώδια - οίκους του δίπολου – άξονα στον οποίο βρίσκεται ο πλανήτης (προηγείται πάλι το ζώδιο – οίκος στα οποία βρίσκεται ο πλανήτης και μετά τα απέναντι).

 

Έτσι για παράδειγμα η «Σελήνη στο Σκορπιό» στην π - Astrology αναγράφεται σαν «Σελήνη στον ΣΚΟΡΠΙΟ / Ταύρο» -- η «Σελήνη στον Ταύρο» σαν «Σελήνη στον ΤΑΥΡΟ / Σκορπιό» --  ο «Ερμής στον 7ο οίκο» σαν «Ερμής στον 7-1» κλπ.

 

 

 

 

 

 

Πάλι η «Σελήνη στον Σκορπιό» και η «Σελήνη στον Ταύρο» ή ο «Ερμής στον 1ο» και ο «Ερμής στον 7ο»  έχουν κοινά θέματα και σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Απλά εμείς ταυτιζόμαστε περισσότερο με τον ένα πόλο και απωθούμε τον άλλο. Το εξελικτικό ταξίδι της Ψυχής θα μας φέρει αντιμέτωπους κάποια στιγμή με τον «αντίθετο» πόλο. Έτσι η «Σελήνη στον Σκορπιό» ( = έκφραση συναισθημάτων με τον τρόπο του Σκορπιού - αν έχουμε ταυτιστεί περισσότερο με τον Σκορπιό) θα μεταλλαχθεί κάποια στιγμή σε «Σελήνη στον Ταύρο» (θα συνειδητοποιήσουμε ότι περιέχουμε κι ότι έχουμε απωθήσει και στοιχεία του Ταύρου).

 

Το ίδιο συμβαίνει και για κάθε άλλο συνδυασμό συμβόλων …

 

 

         

 

Το «ζητούμενο» δεν είναι να φύγουμε από την μια ακραία έκφραση και να πάμε στην άλλη (αν και αυτό είναι ένα «στάδιο» στην όλη «διαδικασία»), αλλά να αποδεχθούμε – να αναγνωρίσουμε την ισορροπία που υπάρχει ανάμεσα στους δύο πόλους. Να ξαναθυμηθούμε μ’ άλλα λόγια ότι περιέχουμε ήδη στοιχεία και από τα δύο ζώδια – οίκους του κάθε δίπολου – άξονα.

 

 

 

 

Δ) ό ψ ε ι ς – σ υ ν δ έ σ ε ι ς

 

Στην  π - Astrology ονομάζουμε τις όψεις «συνδέσεις» και δεν τις κατατάσσουμε σε κατηγορίες / είδη ή σε «καλές» ή «κακές». Σημασία έχει η ερμηνεία των δύο συμβόλων – πλανητών (πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους) κι όχι το είδος της όψης (τετράγωνο – τρίγωνο κλπ). Όλες οι όψεις οδηγούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον πυρήνα μας, οπότε δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία η διαφοροποίηση τους σε είδη. Στον συμβολισμό γράφουμε απλά «ΠΛΑΝΗΤΗΣ Α’ – σύνδεση (/) – ΠΛΑΝΗΤΗΣ Β’» πχ. «Σελήνη / Ουρανός», «Ήλιος / Πλούτωνας» κλπ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

 

Παραδοσιακά ο συμβολισμός αυτός χρησιμοποιείται για το μεσοδιάστημα των δύο πλανητών. Στην πAstrology δεν χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα τα μεσοδιαστήματα. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που τα χρησιμοποιούμε, βάζουμε το σύμβολο «+» ανάμεσα στους δύο πλανήτες. Έτσι για παράδειγμα «το μεσοδιάστημα της Σελήνης – Ουρανού βρίσκεται στις 12° του δίπολου Δίδυμοι / Τοξότης, στον άξονα 5 – 11» γράφεται:

 

 

Αν  για κάποιο λόγο θέλουμε να λάβουμε υπόψη μας και το είδος της όψης, γράφουμε μετά τη σύνδεση των δύο πλανητών και το σύμβολο της όψης με μικρά γράμματα (σαν εκθέτη): πχ «ΠΛΑΝΗΤΗΣ Α’ / ΠΛΑΝΗΤΗΣ Β’ τετράγωνο» ή  «ΠΛΑΝΗΤΗΣ Α’ / ΠΛΑΝΗΤΗΣ Β’ τρίγωνο» κλπ. Έτσι πάλι η έμφαση δίνεται στην αλληλεπίδραση των δύο πλανητών κι όχι στο είδος της όψης.

 

Τέλος, μπορούμε να διαχωρίσουμε τις συνδέσεις σε δύο κατηγορίες (περισσότερο για λόγους αισθητικής  κι επειδή πάντα το ανθρώπινο μυαλό έχει «ανάγκη» από κάποιες κατηγοριοποιήσεις). Η μια κατηγορία περιλαμβάνει τις συζυγίες και τις αντιθέσεις (που είναι οι πιο «σημαντικές» συνδέσεις και που μας φέρνουν πιο άμεσα σε επαφή με τα «αντίθετα» κομμάτια μας και τον Πραγματικό μας Εαυτό) και η άλλη όλες τις υπόλοιπες όψεις (που δρουν και μας φέρνουν σε επαφή με τον πυρήνα μας με πιο «πλάγιους» τρόπους).  Για την πρώτη κατηγορία χρησιμοποιούμε το σύμβολο του Τάο ή μια κουκίδα, ενώ για την δεύτερη το σύμβολο π :

 

 

 

 

Έτσι για παράδειγμα η συζυγία ή η αντίθεση Σελήνης – Ουρανού γράφονται χρησιμοποιώντας το σύμβολο του Τάο ή μια κουκίδα, ενώ οι υπόλοιπες όψεις (τετράγωνο, τρίγωνο, εξάγωνο, χιαστί κλπ) γράφονται χρησιμοποιώντας το σύμβολο π:

 

 

 

Όλες οι όψεις οδηγούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον πυρήνα μας

 

 

 

 

 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν  θέλετε να γράψετε πιο εύκολα  τους συμβολισμούς της  π - Astrology (δίπολα – άξονες – συνδέσεις κλπ), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  τη γραμματοσειρά Arranastro. Κατεβάστε τη γραμματοσειρά εδώ

 

 

 

 

Ένα παράδειγμα ερμηνείας ενός άξονα – δίπολου με τη μέθοδο της π - Astrology λαβαίνοντας υπόψη μας όλα τα πιθανά σενάρια, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ  ( «Έλεγχος – Ασφάλεια – Εμπιστοσύνη και ο άξονας / δίπολο 2 / 8 – Ταύρος / Σκορπιός» ).

 

 

 

 

 

 

*   Από το Εγώ και την Σκιά στον Πραγματικό Εαυτό

 

Αν  - κατά την ανάλυση ενός χάρτη - μείνουμε μόνο στην στατική περιγραφή των κομματιών με τα οποία είμαστε ταυτισμένοι (περιγραφή του Εγώ) χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τη θεωρία των δίπολων – αξόνων («αντίθετων» - απέναντι ζωδίων / οίκων), τότε θα έχουμε μόνο την «μισή» εικόνα. Τα πράγματα είναι στατικά, οι πιθανότητες βελτίωσης μικρές («έχεις αυτό κι αυτό, άρα είσαι αυτό κι αυτό και θα είσαι ΠΑΝΤΑ αυτό!», ή «κάποιες εξωτερικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες γι αυτό που σου συμβαίνει»).

 

Η π - Astrology βάζει στο «παιχνίδι» και την Σκιά μας – τα «αντίθετα» κομμάτια – όσα έχουμε απωθήσει και ζουν μέσα μας χωρίς να είμαστε συνειδητοί γι αυτά. Μιλάει για την μετάβαση – εξέλιξη σε κάτι «μεγαλύτερο», σε κάτι που περιλαμβάνει όλα μας τα κομμάτια.

 

Δείχνει την εικόνα ολόκληρου του εαυτού κι όχι μόνο του «μισού» μέρους του.

 

Ασχολείται με την αποδοχή όλων μας των κομματιών και την αποταύτιση από το Εγώ. Μας βοηθάει να αυξήσουμε την συνειδητότητα μας και να ξαναθυμηθούμε την ισορροπία  των «αντιθέτων» – να «επιφέρουμε» την σύγκλιση ανάμεσα στους δύο πόλους οποιουδήποτε ζητήματος – θέματος και να έρθουμε σε επαφή με τον Πραγματικό μας Εαυτό.

 

Σ’   α υ τ ή   τ η    ζ ω ή  !

 

 

 

---

 

 

 

*   Μέθοδος ερμηνείας ενός ωροσκοπίου με την π - Astrology

 

 

Για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το πως μελετάμε και πως ερμηνεύουμε ένα ωροσκόπιο με τη μέθοδο της  πAstrology, κάνετε κλικ ΕΔΩ

 

 

 

    

 

 

 

 

 

© Copyright 2013 – 3102  Γ. Καλοκύρης  - Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή αναδημοσίευσή του, σε οποιοδήποτε μέσο μετά ή άνευ επεξεργασίας.