Το Εξελικτικό Ταξίδι της Ψυχής

 

 

---

 

 

 

 

 

ΤΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΕ 3 «ΑΠΛΑ» ΒΗΜΑΤΑ

(ή «ΨΑΧΝΩ» ΝΑ ΒΡΩ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΟΥ ΜΙΣΟ)

 

 

 

  Από το    ΕΓΩ      - - >   στη      ΣΚΙΑ    - - >  και στην επαφή με τον    ΠΥΡΗΝΑ..  

 

 

 

 

 

 

ΒΗΜΑ 1Ο  - ΑΠΟ ΤΟ  ΕΓΩ

(ή «το άλλο μου μισό δεν υπάρχει»)

 

 

 

Καθαρή – ακραία  ταύτιση με κάποια μας κομμάτια και (ισόποσα) καθαρή - έντονη απώθηση / άρνηση / αποφυγή των «αντιθέτων» τους.

 

 

Μετάθεση ευθυνών σε εξωτερικούς παράγοντες. Πόλεμος και αντιπαράθεση με εξωτερικούς «εχθρούς», αίσθημα αδικίας. Αυτόματες αντιδράσεις – προγραμματισμοί. Έντονος δυϊσμός – διπολική σκέψη. Έντονες ψευδαισθήσεις και προσπάθεια να κρατηθούμε κάπου «αιώνια» – ή να βρούμε αυτό που νομίζουμε ότι μας «λείπει» για να γίνουμε ευτυχισμένοι (κάποτε στο μέλλον).

 

 

*      ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ «ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ» ΤΗ ΣΚΙΑ ΜΑΣ

 

*      ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ – «ΑΘΩΟΙ» ΚΙ «ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ» («δεν ξέρω για ποιο πράγμα μου μιλάς – εγώ είμαι καλά») -- ή ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ – «ΑΘΩΟΙ» ΚΑΙ «ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ» («όλα είναι χάλια – όλα είναι αγώνας και πόλεμος – γιατί να μου τυχαίνουν όλα αυτά; - εγώ δεν φταίω σε τίποτα»).

 

 

 

 

 

ΒΗΜΑ 2Ο  - ΣΤΗ  ΣΚΙΑ

(ή – παραλλαγή Α΄: «το άλλο μου μισό υπάρχει και πρέπει να κάνω τα πάντα για να το βρω» /

παραλλαγή Β’: «το άλλο μου μισό υπάρχει, αλλά μήπως να μιλήσουμε για κάτι άλλο καλύτερα;»)

 

 

 

Μερική (συνήθως διανοητική) αναγνώριση και «αποδοχή» των απωθημένων μας κομματιών – και (συγχρόνως) προσπάθεια για αποταύτιση από το Εγώ.

 

 

Η προσοχή (και η απόδοση ευθυνών) στρέφεται  - εσωτερικά - προς τον «εαυτό» («αυτογνωσία», «ψυχανάλυση», «πνευματικός» δρόμος κλπ). Εξακολουθούμε να σκεφτόμαστε διπολικά. Προσπαθούμε να «επιδιορθώσουμε» τον εαυτό μας – ή να τον «μεταλλάξουμε» σε κάτι που (υποκειμενικά κρίνουμε) σαν «ανώτερο» / «καλύτερο» - να έρθουμε σε «επαφή» με τον πυρήνα ή να βρούμε την «φώτιση» (πνευματικός δρόμος κλπ). Πόλεμος με τον εαυτό μας. Εξακολουθούμε να μην αποδεχόμαστε πραγματικά όλα μας τα κομμάτια, αν και είμαστε περισσότερο συνειδητοί γι αυτά.

 

 

*      ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ «ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ» ΤΟ ΕΓΩ ΜΑΣ

 

*      ΕΙΜΑΣΤΕ (λίγο περισσότερο) «ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ» – «ΑΘΩΟΙ» ΚΙ «ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ» («κάτι τρέχει εδώ, αλλά θα με σώσουν οι εξωγήινοι» – θα ρίξω μερικές «θετικές» σκέψεις κι όλα θα είναι «εντάξει») – ή (ακόμα πιο πολύ)  «ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ» – «ΕΝΟΧΟΙ» ΚΑΙ «ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ» (έχω «φταίξει» και πρέπει να «πληρώσω», πρέπει να «εξαγνιστώ» και να μετουσιωθώ σε κάτι «ανώτερο», να «μάθω» κάποια «σκληρά» μαθήματα, πότε θα βρω την «φώτιση»;)

 

 

 

 

ΒΗΜΑ 3Ο  -  ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ  ΠΥΡΗΝΑ

(ή «δεν είμαι κανένα από τα δύο μου μισά»)

 

 

 

Πραγματική αποδοχή όλων μας των κομματιών. Συνειδητοποίηση του ότι δεν είμαστε αυτά τα «κομμάτια».

 

 

Ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε κάθε στιγμή (ασχέτως αν  ένα κομμάτι μας εξακολουθεί να παραπονιέται και να θέλει ν’ «αλλάξει» τα πράγματα). Επικέντρωση της προσοχής στο παρόν, στο τώρα. Αφηνόμαστε στη ροή των πραγμάτων, παραμένουμε όλο και πιο πολύ στο κέντρο μας, χωρίς να πολεμάμε ή να ταυτιζόμαστε πια τόσο πολύ με τον περιφερειακό εαυτό (Εγώ – Σκιά). Παρατηρούμε τα όσα βιώνουμε από απόσταση, χωρίς να τα αναλύουμε ή να τα κριτικάρουμε ιδιαίτερα. Τα πράγματα γίνονται από μόνα τους, χωρίς να καταβάλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια (περισσότερη απ’ όση «χρειάζεται»).

 

 

*      ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ «ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ» ΤΙΠΟΤΑ

 

*    ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ - ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ -  ΣΤΟ ΤΩΡΑ

         (η «ευτυχία» και η «δυστυχία» είναι ψευδαισθήσεις – δημιουργήματα του περιφερειακού «εαυτού»).

 

*    ΑΠΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ…

 

 

 

 

  

 

 

 

Η   « Ε Ξ Ε Λ Ι Ξ Η »

 

ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ / ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ  - - >

ΜΕΡΙΚΗ «ΑΠΟΔΟΧΗ»  ( ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ «ΑΛΛΑΓΗΣ» / ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗΣ)

- - > ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ  - - > ΑΠΟΤΑΥΤΙΣΗ  - - > ΠΥΡΗΝΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα:  

 Τρεις μορφές - επίπεδα συνειδητότητας

 

 

 

 

 

© Copyright 2013 -  3102  Γ. Καλοκύρης  - Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή αναδημοσίευσή του, σε οποιοδήποτε μέσο μετά ή άνευ επεξεργασίας.