Βαθμός συνειδητότητας

σύμβολα ταύτισης - απώθησης

Από τις έντονες ταυτίσεις και απωθήσεις, σε μια καλύτερη και πιο ισορροπημένη ζωή.

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα κατά την ερμηνεία ενός γενέθλιου χάρτη, είναι το να γνωρίζουμε τον βαθμό συνειδητότητας που έχει κάποιος στα κρίσιμα θέματα που θα τον απασχολήσουν στη ζωή του (το πόσο συνειδητός ή μη συνειδητός είναι όσον αφορά τα θέματα αυτά). Κι ακόμα πιο πολύτιμο και χρήσιμο για την ερμηνεία είναι το να γνωρίζουμε σε ποια θέματα θα είναι περισσότερο ακραίος (ποια χαρακτηριστικά εκφράζει σε υπερβολή και ποια σε έλλειψη, είτε το κάνει συνειδητά είτε όχι). Στην π – Astrology ψάχνουμε να βρούμε που υπάρχουν ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ στον χάρτη (υπερβολικές ταυτίσεις ή υπερβολικές απωθήσεις), γιατί αυτές μας δείχνουν και μας οδηγούν στο να καταλάβουμε σε ποια ζητήματα θα αντιμετωπίσει κάποιος πρόβλημα και το τι θα πρέπει να κάνει για να ζήσει μια καλύτερη και πιο ισορροπημένη ζωή. Κι αυτό γιατί πάντα οποιαδήποτε ακρότητα – είτε πρόκειται για ακραία ταύτιση, είτε για απώθηση - - θα δημιουργήσει αργά ή γρήγορα κάποιου είδους «δύσκολες» καταστάσεις στη ζωή του ατόμου αυτού.

ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΑΥΤΙΣΗΣ – ΑΠΩΘΗΣΗΣ

Στην π – Astrology θεωρούμε πως για κάθε σύμβολο ή συνδυασμό συμβόλων υπάρχουν 2 πιθανά σενάρια. ‘Η ταυτιζόμαστε με το σύμβολο που έχουμε στο γενέθλιο ωροσκόπιο πχ. ένα πλανήτη σ’ ένα συγκεκριμένο ζώδιο – οίκο (η πιο συνηθισμένη περίπτωση / το επικρατέστερο σενάριο) – ή απωθούμε το σύμβολο αυτό και ταυτιζόμαστε με την ακριβώς απέναντι θέση (λειτουργούμε κι εκφραζόμαστε σαν να είχαμε τον πλανήτη στον απέναντι οίκο – ζώδιο).

Σε κάποια σύμβολα υπάρχουν πάντα μεγάλες ταυτίσεις – απωθήσεις (= ακραία έκφραση ή αποφυγή των ζητημάτων που σχετίζονται μ’ αυτά). Άρα στα σύμβολα αυτά ξέρουμε ότι θα υπάρχει σίγουρα κάποιου είδους ανισορροπία και ακρότητα. Το ζήτημα είναι απλά να ξέρουμε πότε θα έχουμε ταύτιση και πότε απώθηση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει για να ισορροπήσουν κάπως τα πράγματα, να κινηθούμε ΠΡΟΣ τον απέναντι πόλο απ΄ αυτόν με τον οποίο ταυτιζόμαστε υπερβολικά, ή να αποδεχθούμε και να αρχίσουμε να εκφράζουμε περισσότερο τον πόλο τον οποίο απωθούμε.


Mobirise

Σύμβολα ταύτισης

Τα κυριότερα σύμβολα που σχετίζονται με την ακραία ταύτιση είναι ο ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ, η ΣΕΛΗΝΗ, ο ΟΥΡΑΝΟΣ κι ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ, ανεξαρτήτως αν λόγω μηχανισμών άμυνας ο αναλυόμενος μπορεί να τα απωθεί και να ισχυρίζεται ότι δεν τον αφορούν (ότι δεν τα εκφράζει ακραία). Όταν ερμηνεύουμε ένα χάρτη θα πρέπει να λαβαίνουμε υπόψη μας ότι ισχύει το επικρατέστερο σενάριο για τα σύμβολα αυτά (ταύτιση με την θέση του συμβόλου και απώθηση της απέναντι θέσης). Έτσι όπως είδαμε, «πρέπει» να στρέψουμε την προσοχή του προς την απέναντι θέση (περιέχεις ισόποσα ΚΑΙ αυτό).

Για παράδειγμα Σελήνη στον Κριό ή στον 1ο οίκο: Είμαστε υπερβολικά ταυτισμένοι και εκφράζουμε ακραία τα θέματα του Κριού (νομίζουμε ότι είμαστε «ανεξάρτητοι», κοιτάζουμε μόνο τον εαυτό μας χωρίς να δίνουμε σημασία στην γνώμη των άλλων, θυμώνουμε εύκολα κλπ κλπ), οπότε θα πρέπει να αρχίσουμε να εκφράζουμε περισσότερο τα στοιχεία του Ζυγού που απωθούμε μέσα μας (να μην αποφεύγουμε τις σχέσεις, να ακούμε περισσότερο τους άλλους, να ανακαλύψουμε ότι δεν είμαστε και τόσο «ανεξάρτητοι» όσο πιστεύαμε κλπ κλπ).

Πλούτωνας στον Λέοντα ή στον 5ο οίκο: Προβάλουμε συνεχώς τον εαυτό μας, θέλουμε να μας θαυμάζουν, ο κόσμος κινείται μόνο γύρω από μας, τα παίρνουμε όλα πολύ προσωπικά κλπ κλπ. Οπότε τώρα θα πρέπει να κινηθούμε λίγο περισσότερο προς τον Υδροχόο / 11ο οίκο, δηλαδή να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο το καλό της ομάδας, να αφήνουμε και τους άλλους να βγαίνουν μπροστά, να αποστασιοποιούμαστε περισσότερο και να παρατηρούμε από απόσταση και πιο ψύχραιμα τις καταστάσεις κλπ κλπ. 


«Ο μόνος λόγος που θέλουμε να κατανοήσουμε τα προβλήματά μας είναι επειδή σχεδιάζουμε να τα έχουμε ξανά»  HALE DWOSKIN


Mobirise

Σύμβολα απώθησηςΑπό την άλλη τα σύμβολα που σχετίζονται με την απώθηση και την αποφυγή είναι ο ΚΡΟΝΟΣ και ο ΧΕΙΡΩΝΑΣ. Το σενάριο που ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις εδώ είναι το δεύτερο πιθανό σενάριο (απώθηση της θέσης του συμβόλου και ταύτιση με την απέναντι θέση) και η «λύση» είναι να παραμείνουμε στη θέση που βρίσκονται τα σύμβολα αυτά και να αρχίσουμε να την εκφράζουμε πιο ισορροπημένα.

Για παράδειγμα Κρόνος στον 1ο οίκο ή Κρόνος στον Κριό: Αποφεύγουμε να δούμε το πόσο Κριοί είμαστε και προσπαθούμε να φερθούμε σαν «καλοί» Ζυγοί. Για να ωριμάσουμε και να γίνουμε πιο υπεύθυνοι θα πρέπει να παραμείνουμε στην θέση του Κρόνου και ν’ αρχίσουμε να εκφράζουμε περισσότερο ή πιο ισορροπημένα τον 1ο – Κριό. 


Η περίπτωση του ΧΕΙΡΩΝΑ

Ο Χείρωνας ειδικά αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση. Εδώ μπορεί να ισχύει ή το ένα ή το άλλο σενάριο, ανάλογα με το αν είμαστε εσωτερικοί πολεμιστές (= οι περισσότεροι πλανήτες στα θηλυκά ζώδια) ή εξωτερικοί πολεμιστές (= οι περισσότεροι πλανήτες στα αρσενικά ζώδια).

Ο εσωτερικός πολεμιστής συνήθως κολλάει και ασχολείται συνεχώς με τα τραύματα του (= ταυτίζεται με τον οίκο / ζώδιο του Χείρωνα - - άρα ισχύει το 1ο σενάριο) – ενώ ο εξωτερικός τα αποφεύγει και εκφράζει ακραία / ταυτίζεται με τον απέναντι οίκο – ζώδιο από τη θέση του Χείρωνα (άρα ισχύει το 2ο σενάριο). Έτσι για τον μεν εσωτερικό πολεμιστή θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή του στην πιο ισορροπημένη έκφραση του απέναντι ζωδίου / οίκου απ’ αυτόν που βρίσκεται ο Χείρωνας, ενώ για τον εξωτερικό πολεμιστή θα πρέπει να τον κάνουμε να συνειδητοποιήσει αυτά που αποφεύγει (να στρέψουμε δηλαδή σταδιακά την προσοχή του στο ζώδιο / οίκο που βρίσκεται ο Χείρωνας του).

Πάντως, είτε είμαστε εσωτερικοί είτε εξωτερικοί πολεμιστές, το τελικό ζητούμενο είναι η ισορροπία και η σύγκλιση των δύο πόλων (όπως συμβαίνει και σε κάθε σύμβολο / άξονα / δίπολο στον χάρτη). Ο σκοπός είναι να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχθούμε το ότι περιέχουμε και τους δύο πόλους και να αρχίζουμε να τους εκφράζουμε πιο ισορροπημένα. Απλώς οι εσωτερικοί πολεμιστές για να το κάνουν αυτό και να οδηγηθούν στην «λύση / θεραπεία» των πληγών τους θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στον ΑΠΕΝΑΝΤΙ οίκο / ζώδιο από τη θέση του Χείρωνα, ενώ οι εξωτερικοί πολεμιστές θα πρέπει να «φύγουν» από την απέναντι θέση και να αρχίσουν να εκφράζουν περισσότερο ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΤΟΥΣ.

Τα υπόλοιπα σύμβολα

Για τους Δεσμούς της Σελήνης τώρα, όπως και για τα υπόλοιπα σύμβολα του χάρτη (Ήλιος, Ερμής, Αφροδίτη, Άρης και Δίας) αρχικά ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟΙ για το ποιο σενάριο υπάρχει στον συγκεκριμένο χάρτη τον οποίο εξετάζουμε, οπότε χρειάζεται επιπλέον «ψάξιμο» και σύνθεση των διαφόρων άλλων συμβολισμών για να καταλήξουμε σε κάποιο «ασφαλές» συμπέρασμα. 

Mobirise

Πάντως υπάρχουν διάφορες τεχνικές και μέθοδοι (όπως ο κύκλος Άρη – Πλούτωνα, οι συγκλίνουσες και αποκλίνουσες όψεις, οι ανάδρομοι πλανήτες, οι πλανήτες σε πρώτες ή τελευταίες μοίρες ζωδίου ή οίκου, το εξελικτικό στάδιο κλπ), με τις οποίες μπορούμε να βρούμε με αρκετή ακρίβεια τον βαθμό συνειδητότητας που έχουμε αναπτύξει όσον αφορά κάποιο κρίσιμο θέμα μας, το πόσο ακραίος είναι κάποιος στα διάφορα ζητήματα / συμπεριφορές του, καθώς και το ποιες είναι οι μεγαλύτερες ταυτίσεις ή απωθήσεις του (άρα και το τι πρέπει να κάνει για να επιφέρει κάποιου είδους σύγκλιση και ισορροπία στη ζωή του). Όλα αυτά αναλύονται και παρουσιάζονται με λεπτομέρειες στα μαθήματα της π – Astrology. 

Πως θα ζήσω μια καλύτερη και πιο ισορροπημένη ζωή;

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για τα θέματα που αναπτύσσονται στο άρθρο αυτό, μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια ομάδα μελέτης, ή να παρακολουθήσετε τα μαθήματα εξ' αποστάσεως μέσω των βιβλίων της μεθόδου π...

Designed with Mobirise site theme